Studion Åre - enda kulturutbudet i Åre?


Stitch N Stones gör ju sig inte av sig självt, utan även genom ett kollektiv kallat Studion Åre. Här har några av Åres kreativa aktörer samlats under ett och samma tak. Genom våra gemensamma värderingar skapar vi hantverk, konst, kultur och sprider kunskap om hållbarhet.
Studion Åre skyltfönster
Inte alltför sällan får vi höra att Studion Åre är det kulturella utbudet som finns i Åre. Nu vet ju vi att det finns mer men det är rätt utspritt och svårt att hitta till alla så därav blir Studion Åre speciellt, en samlingsplats för flera fantastiska kreatörer som dessutom är lätt att besöka eftersom den ligger mitt i byn. 
Studion Åre av fotograf Christine Johanson
Jag tänkte berätta för er hur en dag på Studion Åre kan se ut. En av de roliga dagarna alltså, inte en av alla produktionsdagar som det är mestadels av året, eller när bordet är fyllt av verifikationer som ska till revisorn eller de dagarna vi får trolla med knäna för att hinna klart i tid med en order, eller en av dagarna vi inte ens kan vara på Studion för att det härjar en pandemi i samhället som tvingat oss allihopa att stanna hemma i karantän pga snuva och lite hosta, men som vi såklart för respekt till varandra, oss själva och alla andra gör att vi stannar hemma på varsitt håll i våra lägenheter och spränger nya meddelande” gränser i vår gemensamma facebookchat.
kvällspyssel Studion Åre
Utan en av de dagarna, när vi varit på studion hela dagen, druckit vårt gemensamma kaffe, alla sitter med sina projekt, vi märker att det varit tyst lite för länge så vi lyssnar på senaste P3 dokumentären, som alltid någon av oss redan lyssnat på, när vi blir glatt avbrutna för att några nya härliga gäster hittat in till vår verkstad och butik. Förundrande går de runt och försynt frågar om de får gå in även i verkstaden, det får man. Sen hamnar vi i någon härlig diskussion, visar upp våra alster, någon kanske köper en keps, en annan har tagit med sig ett par trasiga brallor som de vill få hjälp att förvandla till nått nyttMitt i allt det här dyker några vänner in med sin medhavda lunch och gör oss sällskap vid det stora bordet, frågar om det finns kaffe och den 4e kaffepannan sätts igång för dagen. Vi skrattar åt att Bling gjort nya stickers till vår bastuklubb “Därmed Basta”, en annan har åsikter om att vi borde fixa en ställning till borrmaskinen för att underlätta när Nicole gör sina smycken. En tredje skriver och frågar om vi ska ha Studion-kväll och dricka vin och ”pyssla” snart. Alltså pyssla är det man gör i Studion KVÄLLSTID när vi inte måste sy ordrar utan kanske laga nåt eller kladda med nån lera för att få ut frustration och känna sig kreativ i det man alltid tänker att man borde göra. Eller bara sitta och stirra på alla underbara människor man har runt sig och känna sig glad och stolt över den yta vi skapat oss mitt i Åre by där alla är välkomna att ta en kopp kaffe men där alla respekterar att det är en arbetsplats. Världens bästa arbetsplats. Alla drömmar, alla erfarenheter och all kunskap som finns samlad där inne. Med samma mod och grundpelare som för oss framåt, vår längtan att göra allt lite större och hoppas på att nå fler som vill förändra sina beteenden och utmana sina fördomar. Att kunna gå ut i backen och åka snowboard på lunchen tillsammans även om det bara hinns med i en kvart, för att man råkade ta på sig ett nytt åtagande att testa massa roliga brädor. Bara för att rensa huvudet och hinna leka lite under dagen, anledningen till att vi flyttade hit från första början. Att inte glömma bort det, att prioritera sitt välmående, för att sen tycka att det är kul att gå in igen, och bli lika glad över att ha den där arbetsplatsen. Det spelar ingen roll att vi spenderat sista 5 åren i den lokalen, vi tröttnar aldrig på det. Jag vill aldrig tröttna på det, nu när vi sitter instängda på varsitt håll några dagar så är längtan efter Studion större än nånsin. Jag vet att det står kvar, 30 meter bort, även om jag har hur mycket som helst hemma jag kan göra, så är det inget som slår Studion, och jag märker att andra inte har glömt bort oss heller, de hänger på låset och undrar när dom får komma dit igen. 
Emma Ruzicka syr på Studion Åre
Fan vad jag ska städa Studion fin när jag kommer dit igen och visa hur mycket jag uppskattar det. Och fan vad jag ska sy kepsar och mössor till er av era gamla jeans och skjortor från mormor. Kommer bli fint att komma ur den här karantän-bubblan och veta att fler människor blivit medvetna om hur mycket viktigare det är att stötta lokala företagare och aktörer, och samtidigt göra världen till en bättre plats, genom  aktiva val och stå på sig med vart man handlar från. 
/Emma

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published